Selecteer een pagina

Wat maakt studeren op RDM Rotterdam nou zo leuk? Voor de nieuwe website van RDM interviewde ik vier studenten over hun ervaringen op het terrein van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij.

RDM Rotterdam Content marketing seo

Een van de leukste interviews was die met Tessa Zimmerman, een van de weinige meiden die de opleiding Verspanen volgt aan het Albeda College:

 

“MEIDEN KUNNEN DAT OOK”

De 16-jarige Tessa Zimmerman zit in het eerste jaar van de opleiding Verspanen niveau 2 aan het Albeda College op RDM Rotterdam. Tijdens de opleiding leert ze onder andere werken met draaibanken en freesmachines.

 

Waarom koos je voor deze opleiding?

“Tijdens het vmbo had ik ook al 3 jaar techniekonderwijs gevolgd. Toen het tijd was om een vervolgstudie te kiezen, wilde ik in eerste instantie iets met verzorging doen. Maar mijn techniekdocent zei dat ik goed was in techniek en dat ik daar toch eens naar moest kijken. Toen dacht ik: waarom ook niet. Ik vond draaien en frezen altijd al leuk om te doen. Bij verzorging was het vooral het eten dat ik leuk vond. Met een technische opleiding kun je ook echt dingen maken. De keuze voor RDM was makkelijk, want dit is eigenlijk de enige techniekschool in Rotterdam.”

 

Hoe is het om op RDM Rotterdam te studeren?

“We zitten echt midden in de haven. Als ik uit de bus stap, zie ik gelijk het water. Dat vind ik echt heel mooi. De omgeving waarin je zit motiveert enorm.”

 

Wat is het leukste aan de opleiding?

“Soms komt er een bedrijf of klant met de vraag of we een product kunnen draaien op een bepaalde dikte en op dit en dit formaat. Dan gaan we daarmee aan de slag. Ik vind dat veel leuker dan het maken van een opdracht voor alleen een cijfer. Dan heb je misschien wel een mooi asje gemaakt, maar het is ook nutteloos. Bij opdrachten voor klanten wordt wat wij gemaakt hebben ook echt ergens voor gebruikt.”

 

Zou je deze studie aanraden aan vrienden/vriendinnen?

“Een studie op RDM zou ik wel aanraden. Ik weet niet of mijn vriendinnen Verspanen wel leuk zouden vinden, want het is een opleiding waarbij je niet kunt zitten lanterfanten. Je moet veel geduld hebben en de hele dag staan. Maar ik weet zeker dat zij iets anders op RDM ook wel leuk zouden vinden, zoals bijvoorbeeld Lasser of Werktuigbouwkunde.”

 

Je bent een van de weinige meiden op RDM Rotterdam. Hoe is dat?

“Ik vind het best normaal. Mensen denken soms; een meisje op een techniekschool, die zoekt vast aandacht. Maar zo is het niet. Ik vind het leuker om met jongens om te gaan dan met meisjes. Ze zijn lekker straight. De jongens doen eigenlijk gewoon alsof ik ook een jongen ben. Zij vinden het ook leuk dat er een meisje in de klas zit. De eerste dag keken ze wel raar op, maar ze motiveren me enorm. Op de eerste dag vroeg de docent bijvoorbeeld wie er al kon draaien. Ik had dat op de middelbare school al gedaan, dus ik heb het gelijk laten zien. Toen keken mijn klasgenoten wel raar op dat ik dat al kon. Ik wil laten zien dat meisjes dat ook kunnen.”

 

Lees ook de andere interviews met studenten.